A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola kerámia osztályainak közösségi oldala.

2011. július 26., kedd

III. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé, Kecskemét

 Simon Zsolt József
A 2011-es triennálé témája:
"21. század".
A szervezők azt várják a művészektől, hogy az adott témát a legteljesebb szabadsággal és újító szándékkal kezeljék.


A III. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennáléra a világ minden részéről várjuk a kerámiával, porcelánnal, üveggel és betonnal dolgozó művészek jelentkezését. Ez a nemzetközi esemény a hagyományos értékekre fog összpontosítani, miközben a 21. századi szilikátművészet új irányait is kutatja.
Probstner Jánosnak, a Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítójának és igazgatójának kezdeményezésére rendeztük meg az I. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálét Kecskeméten, 2005. március 13-a és április 7-e között, felélesztve a 80-as évek Országos Szilikátipari Formatervezési Triennáléinak hagyományait.
A triennálé célja az, hogy a képző- és iparművészeket olyan tárgyak létrehozására késztesse, melyek az új anyagok, technikai, technológiai módszerek ipari és képzőművészeti alkalmazására bátorítanak, ösztönözve ezzel a szilikátművészetek új, 21. századi útjainak, felhasználási lehetőségeinek feltárását.
Az alkotásoknak kerámiából, betonból, porcelánból vagy üvegből kell készülniük, a technikai módszerekben és a téma megközelítésében a művészek szabad kezet kapnak. Az alkotásnak eredetinek kell lennie, nem fogadunk el korábban nemzetközi pályázaton már díjat nyert műveket.
Az egyes műfajokat képviselő professzionális művészekből, művészetkritikusokból, múzeumi kurátorokból és folyóirat kiadókból álló nemzetközi zsűri választja ki a kiállítókat és ítéli oda a díjakat a kiemelkedő alkotásoknak.
A triennálé helyszíne Kecskemét, Bács-Kiskun megye központjaként régóta nevezetes művészetpártolásáról, nagy hagyományokat ápol a művészi törekvések támogatásában. A triennálé kiállítását a város központjában álló, a szecessziós építészet egyik remekeként ismert Cifrapalotában rendezzük.